Jak poznać, czy Twój haszysz jest najlepszej jakości?
A co odróżnia świetny haszysz od złego? Dzięki naszemu przewodnikowi szybko staniesz się profesjonalistą od haszyszu.
Wcierane ręcznie, przesiewane na sucho czy bąbelkowe? Od czego zacząć, szukając wysokiej jakości haszyszu? Może to być trudny i mylący proces dla niedoinformowanych, jednak ten przewodnik pokaże różne typy i jakie oznaki ( zapachy) należy zwrócić uwagę podczas wyszukiwania Twojego haszyszu.
Jak więc znaleźć wysokiej jakości haszysz? Pierwszym i najczęstszym wskaźnikiem jakości jest zapach. Wysokiej jakości haszysz będzie miał pachnący i aromatyczny zapach, podczas gdy haszysz niskiej jakości może mieć wyraźny zapach pleśni lub stęchlizny. I odwrotnie, należy również unikać haszyszu, który wydziela ostry plastikowy zapach, ponieważ jest to wyraźna oznaka zanieczyszczenia lub potencjalnie szkodliwych środków trujących.
RÓŻNE RODZAJE PRODUKCJI HASZU
Zapach to nie jedyny sposób na określenie jakości haszyszu. Ponieważ istnieje kilka różnych metod produkcji, może to mieć wpływ na jego kształt, kolor i teksturę, przy czym każda metoda ma swoje własne charakterystyczne cechy.
Ręcznie tarty hasz
Jak sama nazwa wskazuje, jest to metoda, w której trichomy są zbierane poprzez pocieranie pąków konopi między dłońmi. Otrzymaną żywicę formuje się następnie w małe kulki. Ponieważ jest pocierany ręcznie, nadaje haszyszowi gładką konsystencję, która może być lekko lepka w dotyku. Wysokiej jakości ręcznie wcierany haszysz ma często czarny lub ciemnobrązowy kolor na zewnątrz i jasnobrązowy z kilkoma plamkami zieleni w środku. Jeśli wnętrze jest nadmiernie zielone, może to oznaczać, że obecne są dodatkowe pozostałości roślinne, co oznacza, że jest to ręcznie wcierany haszysz.
Dotykając zimnego haszyszu, powinien on sprawiać wrażenie solidnego; po podgrzaniu będzie trochę bardziej giętki i miękki. Znakiem świadczącym o tym, że nie jest on dobrej jakości, jest obecność białej, puszystej pleśni. Oznacza to, że haszysz nie został odpowiednio wysuszony, co wskazuje na kiepski produkt, którego zdecydowanie należy unikać.
Hasz przesiany na sucho
Jest to prawdopodobnie najpowszechniejsza i najbardziej popularna forma haszyszu, którą można znaleźć w coffeeshopach. Ta metoda polega na przesianiu wysuszonych pąków, co pozwala na łatwe usunięcie włosków. Powstały proszek jest znany jako „kief”. Dobrej jakości kief ma zwykle brązowy kolor, ale może być ciemniejszy w zależności od sposobu tłoczenia. Teksturę charakteryzuje również sposób tłoczenia.
Oceniając jakość haszu przesianego na sucho, szukaj jasnego, piaskowego koloru i kruchej konsystencji w lekko sprasowanym bloku. Wysokiej jakości mocno sprasowany blok będzie miał ciemniejszy kolor, będzie miał błyszczący wygląd i będzie dużo twardszy w dotyku. Należy również zauważyć, że niektóre haszysze przesiewane na sucho, zwykle pochodzenia libańskiego, będą miały znacznie ciemniejszy i bardziej czerwony wygląd.
Hasz bąbelkowy
Nazwany tak, ponieważ ma tendencję do bulgotania podczas nakładania, haszysz bąbelkowy jest wynikiem metody produkcji dość odmiennej od poprzednich. Bubble hash jest wytwarzany przez wstępne zanurzenie rośliny w lodowatej wodzie. Trichomy są następnie ekstrahowane z rośliny poprzez wielowarstwowe przesiewanie, usuwając wszelkie niepożądane zanieczyszczenia z zebranej żywicy. Ponieważ do jego produkcji nie używa się żadnych chemikaliów, bąbelkowy haszysz jest znacznie zdrowszą i atrakcyjną opcją dla tych, którzy są świadomi swoich metod produkcji haszyszu.
Szukając wysokiej jakości haszyszu bąbelkowego, należy pamiętać, że można go kupić w formie prasowanej lub nieprasowanej. Sprasowany haszysz bąbelkowy będzie miał różny wygląd od jasnobrązowego do ciemnobrązowego, z miękką, ale lepką konsystencją. Nieprasowany będzie miał postać krystalicznego proszku, podobnego do brązowego cukru w grudkach. Niższej jakości haszysz bąbelkowy, choć wygląda podobnie, będzie miał inną teksturę. Jeśli jest twardy w dotyku, może to oznaczać więcej materii roślinnej.
Jakiego efektu szukamy?
Działanie haszyszu może się znacznie różnić, głównie w zależności od szczepu. Jednak efekt haszyszu wyprodukowanego z mniej dojrzałych roślin może różnić się od tego uzyskanego z bardziej dojrzałych roślin, nawet jeśli szczep jest taki sam.
„Młody” haszysz z wczesnych roślin często zawiera wyższy stosunek THC do CBD i daje „wyższy”, bardziej „pikantny” efekt. Haszysz, który był przygotowany przez krótszy czas przed sprzedażą, może również zapewnić „wyższy” efekt, ponieważ mniej THC uległo degradacji do CBN (kannabinolu).
W przypadku poszczególnych szczepów, sativy mają generalnie „mocniejsze” działanie niż indica.
Na Zachodzie większość ludzi woli palić kwiaty. Ale na Wschodzie i w większej części Europy ludzie wolą palić haszysz. W rzeczywistości w Azji Środkowej większość palaczy pali tylko haszysz, ponieważ palenie kwiatów jest tam postrzegane jako prymitywna, skromna praktyka.
Jednak sztuka robienia wysokiej jakości haszyszu jest żywa i ma się dobrze. I chociaż wielu z nas potrafi rozpoznać niesamowite kwiaty tylko na podstawie wyglądu i zapachu, większość konsumentów konopi nie jest tak dobrze zorientowana w identyfikowaniu wspaniałego haszyszu, po prostu dlatego, że nie jest on tak łatwo dostępny ani popularny jak kwiaty.